Οι σκέψεις και τα συναισθήματά  μπορούν να επηρεάσουν την υγεία

Καταπιεσμένα συναισθήματα (ιδιαίτερα ο φόβος ή ο αρνητισμός) μπορούν να  επηρεάσουν αρνητικά το σώμα και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να γνωρίζουμε την επίδραση που έχουν – όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και στο σώμα, τη συμπεριφορά και τις  σχέσεις μας .

Τα κακώς διαχειριζόμενα αρνητικά συναισθήματα, σε κάθε περίπτωση, είναι  καταστροφικά για την υγεία

Οι αρνητικές συμπεριφορές και τα συναισθήματα όπως (αίσθηση ανικανότητας και  απελπισίας) μπορούν να δημιουργήσουν χρόνιο στρες , το οποίο ανατρέπει την ισορροπία των ορμονών του σώματος, καταστρέφει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που απαιτούνται για την ευτυχία και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το χρόνιο στρες μπορεί να μειώσει την διάρκεια ζωής μας. Η επιστήμη έχει πλέον εντοπίσει ότι το άγχος μειώνει τα τελομερή μας, τα οποία  προκαλούν πρόωρη γήρανση).

Ο ανεπαρκώς διαχειριζόμενος ή καταπιεσμένος θυμός (εχθρότητα) σχετίζεται επίσης με μια σειρά από καταστάσεις, όπως η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), οι καρδιαγγειακές παθήσεις , οι πεπτικές διαταραχές και οι λοιμώξεις.