Ψυχανάλυση :

Ωστόσο η μοναξιά γίνεται θελκτική όταν αποτυγχάνει η επιθυμία, όταν κυριαρχεί η θλίψη ή η απογοήτευση από τη ματαιωμένη επικοινωνία με τον άλλο. Παραδίδει τότε τον άνθρωπο ολοκληρωτικά στη μαγεία των ρεμβασμών του, εκεί όπου η επιθυμία επινοεί τις φαντασιώσεις της κατευνάζοντας τις εντάσεις της μέσα από μια ευχαρίστηση που ναρκώνει τη δοκιμασία της μοναξιάς. Αν όμως η επιθυμία του υποκειμένου δεν λειτουργεί πια στον χώρο της πραγματικότητας, παύει κι αυτό να ανανεώνει το γνώριμο του εαυτό του που, πέρα από το σώμα και το μονότονο ζην των αναγκών, ενδίδει τότε στο πεδίο της φαντασίας. Εκεί, η επιθυμία αναδιπλώνεται στον ναρκισσισμό.

Όταν η επιθυμία του ανθρώπινου όντος, σε οποιαδήποτε ηλικία – από τα παιδικά χρόνια ως τα γηρατειά-, καλεί τον άλλο και αποθαρρύνεται (στο παιδί, η έννοια του άλλου μόλις που αρχίζει να σκιαγραφείται: η βλάβη επέρχεται συντομότερα), έναν άλλον που, στη συνάντηση και την ανταλλαγή, ορίζει μόνο αυτός το ενδεχόμενο μιας ανανέωσης, μιας έκπληξης ίσως αλλά για την οποία ο άνθρωπος φοβάται μήπως είναι απρόσιτη, ακόμη και μήπως απορριφθεί – όταν λοιπόν ο άνθρωπος καλεί τον άλλο κι εκείνος δεν βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο και σε απόσταση ακοής, ή είναι τόσο διαφορετικός ώστε ο αποχωρισμός από αυτόν στην πραγματικότητα να μην μπορεί να μεταλλαχθεί  σε γλώσσα κατανοητή από κάποιον , ούτε να βρεθεί υποκατάστατο για να ξεγελάσει την αναμονή του, τότε το ανθρώπινο ον κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα μιας μοναξιάς στείρας.

Αν λείψει η προσοχή ενός βλέμματος, η στοργή μιας φωνής, ένα απαλό χάδι, η θέρμη μιας χειρονομίας, αν απομείνει χωρίς κάποιο αγαπημένο πρόσωπο να του επιστρέφει το πρόσωπο του, ο επιθυμών, χαμένος, αποβαίνει στο σώμα του όγκος σάρκας που επανέρχεται στην ανωνυμία, ακινητοποιείται ως προς το γίγνεσθαι εαυτού, περιορίζεται στον διάλογο με το σώμα του.

Φρανσουάζ Ντολτό

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του psychodromio.gr. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

info@psychodromio.gr